Wat is SEO?

Home / Wat is SEO?

Wat is SEO nou eigenlijk: In het engels staat SEO voor Search Engine Optimization (Zoekmachine optimalisatie) en staat synoniem aan het verbeteren van website (onderdelen) ten behoeven van een betere ranking op de diversen zoekmachines. Het doel hiervan is het vergroten van het aantal (unieke) bezoekers die een website bezoeken.
Door een groot publiek te bereiken vergroot je de kans tot verkopen van je product of dienst. Het hebben van een goed ogende website is een must maar is niet de doorslaggevende factor voor online succes. Wanneer je commerciƎle producten op het internet aanbied is de kans groter dat je verkoopt wanneer er meer bezoekers op je website komen, dat lijkt logische. Uiteraard moeten deze bezoekers je kunnen vinden en daar gebruiken ze meestal zoekmachines voor.

Seo in de praktijk.
Door op trefwoorden gevonden te worden verhoog je het bereik van je producten of diensten. Hiervoor dienen er vaak wel een groot aantal veranderingen op de website doorgevoerd te worden voordat deze geschikt is om een hoge ranking te krijgen. Hiervoor kan je gebruik maken van een SEO expert of zelf aan de slag gaan, vaak is een combinatie van deze twee het beste en staat voor een vliegende start.

SEM, Seach Engine Marketing, dit is de algemene term die gebruikt word voor de gehele zoekmachine marketing, SEO is hier dus een onderdeel van. SEA, Search Engine Advertising is ook een onderdeel van de zoekmachine marketing. Ik richt mij puur op de SEO omdat ik denk dat daar de beste resultaten te behalen zijn, en bij goed onderhoud ook langdurig.

Een misverstand die vaak ontstaat is dat na het doorvoeren van de wijzigingen, het plaatsen van nieuwe content en de juiste balans vinden tussen leesbaarheid en wat de SERPS (search engine result pages) indexeren er direct resultaat is. Dit duurt vaak enkele weken tot zelfs maanden. In de regel geld dat bij het plaatsen van nieuwe content de website voor de zoekmachine steeds interessanter word en dus de ranking omhoog zal gaan.

Een zoekmachine kan je het beste vergelijken met een routeplanner, na het invoeren van de bestemming krijg je verschillende wegen. De wegen die het beste zijn onderhouden, en dus het meest up to date zijn, staan bovenaan.

In het kort, alles moet aan de randvoorwaarden voldoen, de basis elementen moeten tot in de perfectie verzorgd zijn. Daarna is het een kwestie van goed onderhoud. Vergeet nooit, de aanhouder wint!